Liselott Telander bor precis vid sjön Flaten utanför Hillerstorp. De senaste dagarna har vattnet kommit allt närmare. Nu är hon orolig för att det ska komma in i fastigheten. Foto: SVT/Johannes Tolf

Vattnet kryper närmare husen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regnet minskat så fortsätter vattnet att stiga på flera ställen kring Lagan och Storån. Även boende runt sjön Flaten märker av vattnet som kryper allt närmare deras hus. En av alla drabbade är Liselott Telander utanför Hillerstorp.

– Det här är extremt och det finns inget jag kan göra, säger hon.

För att ta sig in i huset har Liselott Telander lagt upp en spång med lastpallar. Vattnet är bara någon centimeter från husfasaden. Normalt bor hon cirka 25 meter från vattnet. Nu flyter saker som annars står i trädgården runt i vattnet.

– Jag tror vattnet har stigit ungefär 10 centimer bara i natt. Man blir chockad och det blir bara mer och mer.

Vattnet stiger

Under måndagsförmiddagen var det fortsatt fokus på Storån i Forsheda där vattnet fortsatt att stiga, dock i långsammare takt än under söndagen.

Enligt Värnamo kommun räknar man med att stigningen kommer att fortsätta de närmaste dygnen, och under måndagen har det byggts fördämningar i industriområdet för att skydda industrier, bland annat Proton.

Vid väg 27 öster om Forsheda går vattnet nära vägkanten. Det är Trafikverket som ansvarar för vägen. De sandbarriärer som lades dit under söndagen förstärks under måndagen med betongvallar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.