Martina Boström, funktionschef i Vetlanda kommun, i ett krisrum på kommunhuset. Hon är ansvarig för det serviceboende där den 20-åriga kvinnan hittades död. Foto: Adam Ihse/TT

Vetlanda kommuns krisgrupp inkopplad

Uppdaterad
Publicerad

Efter det misstänkta mordet i Vetlanda natten till tisdagen har Vetlanda kommun aktiverat den så kallade Posom-gruppen som ska kunna ge stöd åt behövande.

– Det är så stort och så hemskt, säger Helen Karlsson som är engagerad i Posom-gruppen.

Klockan 11 på tisdagen öppnade kommunen upp i fullmäktigesalen i stadshuset för de som känner att de behöver stöd efter nattens misstänkta mord.

– Nu har vi öppnat upp en lokal i Vetlanda där vi erbjuder sådana som känner och har ett behov av att komma och prata med oss, dricka en kopp kaffe, sitta ner och tänka. Vi kommer att ha öppet hela dagen så länge som det behövs, berättar Helen Karlsson för SVT Nyheter Jönköping vid lunchtid.

Vetlandamord
Helen Karlsson är en av de sju personerna i Vetlanda kommuns Posom-grupp. Foto: Vetlanda kommun

Stöd åt enskilda

Posom är en beredskapsgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande, som har till uppgift att vara ett stöd åt enskilda vid olyckor eller katastrofer. I Vetlanda ingår sju personer i Posum-gruppen och de har ständig jour för att rycka in om det behövs. De finns på en kontaktlista som SOS Alarm har tillgång till.

– Det kan vara både de som känner den berörda och sådan som inte gör det.

Polisen fick strax före klockan två, natten till tisdagen, larm att ett grovt brott inträffat i en av kommunens servicebostäder. När polisen anlände hittades en ung kvinna död och en svårt skadad. Båda är i 20-årsåldern.

”Våra tankar är hos de anhöriga”

Vetlanda kommun har under dagen samlat personalen på serviceboendet.

– Vi har samlat vår personal och gått igenom den tragiska händelsen. Våra tankar är hos de anhöriga i denna svåra stund, men naturligtvis också hos brukarna på boendet. Det som har hänt är en chock för alla, säger Martina Boström som är chef för funktionshinderomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetlandamord

Mer i ämnet