Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda efter att 22-åringen gått till attack mot flera personer med en kniv i början av mars. Foto: Mikael Fritzon/TT

Vetlandadådet: Hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt går på samma linje som tingsrätten och dömer den man som åtalats för dådet i Vetlanda i mars för försök till mord i sju fall. Påföljden bestäms till fängelse på livstid och utvisning efter avtjänat straff.

Det var den 3 mars i år som mannen gick till attack med kniv mot sju män på olika platser i Vetlanda. För fyra av dem var tillståndet inledningsvis livshotande. Alla överlevde dock dådet och 22-åringen åtalades för försök till mord i sju fall.

Vill se tidsbestämt straff

I juli dömdes mannen till livstids fängelse och livstids utvisning av Eksjö tingsrätt. Domen överklagades och under hovrättsförhandlingen har försvaret yrkat på att livstidsstraffet ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Våldsdådet i Vetlanda

Mannen ville främst att hovrätten skulle pröva om det hade funnits en konkret risk för att en av de som attackerades hade kunnat dö till följd av knivvåldet. Mannen menade också att han inte hade haft uppsåt att döda. Han ville också att hovrätten skulle döma honom till ett kortare tidsbestämt straff i stället för livstids fängelse.

Risk att de som attackerades skulle dö

Men hovrätten går på samma linje som tingsrätten och bedömer att det har funnits en konkret fara för att var och en av männen som attackerades skulle dö.

– När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade så kallat avsiktsuppsåt till brotten, det vill säga att hans direkta avsikt var att döda målsägandena, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Hör mer i klippet ovan

Webbkarta som pekar ut brottsplatserna Foto: Johan Hallnäs/TT

Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut att mannen ska utvisas och att han ska betala skadestånd till var och en av de männen som attackerades med kniv.

Fakta: Attacken i Vetlanda i mars 2021

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

21 maj–2 juni: Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Jönköpings tingsrätt.

14 juli: Mannen döms till livstids fängelse, men överklagar senare domen.

12 oktober: Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet