Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda efter att sju män attackerats av en man med kniv. Foto: Mikael Fritzon/TT

Vetlandadådet: Socialtjänsten ser inga fel

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Vetlanda kommun har inte hittat några brister i sin hantering av den 22-årige man som i början av mars misstänks ha knivhuggit sju personer i Vetlanda. Inte heller Region Jönköping ser några brister i sitt agerande, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har erbjudit stöd och hjälp som faller inom vårt ansvarsområde och agerat relevant utifrån den kunskap som fanns då, säger Anders Saldner, socialchef i Vetlanda kommun, till Sveriges radio.

22-åringen hade innan attacken tät kontakt med socialtjänsten. Samma dag som dådet skedde togs mannen allt sämre situation upp till diskussion av flera tjänstemän, men läget sågs inte som akut och det fanns ingen diskussion om att skjutsa honom till psykiatrin.

Våldsdådet i Vetlanda

– Sett i backspegeln kan man naturligtvis se det, men jag tycker det är viktigt att betona att det inte fanns något som kunde förutse den här fruktansvärda händelsen, säger Saldner.

Även vården, som haft kontakt med mannen dagarna innan attacken, har gjort en analys av sin hantering.

– Våldsdåd är alltid svåra att förutse. Jag kan inte se att vi från vårdens sida hade kunnat göra något annorlunda, säger chefsläkaren Elin Fröding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet