Foto: SVT

”Viktigaste är ju vilka som har orsakat mannens död och det vet vi”

Uppdaterad
Publicerad

Efter hovrättens dom där man fastställde tingsrättens döm men även fastslog att både 17-åringen och 15-åringens misshandel orsakade hemlöse Gicas död så är åklagare Linda Schön tillfreds med att hovrätten nu delar hennes uppfattning av vad som hände kvällen då Gica dog i en park i Huskvarna.

– Jag tycker det viktigaste i hovrättens dom är att de delar min bedömning i vilka som är gärningspersoner och att de också finner utom rimligt tvivel att det är våld som de här unga gärningsmännen utövat och orsakat mannens död, säger Linda Schön till SVT.

Samtidigt dömer ju hovrätten 17-åringen för grov misshandel och inte mord eller vållande till annans död som du hade yrkat.

– Hur man väljer att rubricera det eller vad hovrätten finner att de här gärningspersonerna haft för uppsåt, det är ju bedömningsfrågor, det absolut viktigaste är ju vilka som har orsakat mannens död och det vet vi. Mitt fokus har varit att reda ut vad som hände den här kvällen och genom hovrättens dom tycker jag att vi har nått i hamn, hur man straffrättsligt väljer att rubricera, det är en bedömningsfråga, vi vet vilka som har utövat våldet som har orsakat mannens död, säger Schön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet