Containern i Taberg där vapnen och vapendelarna hittades. Foto: Förundersökningen/SVT

Vill att HD granskar domen efter vapengömman i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som dömdes till fyra års fängelse sedan en vapengömma hittats i en container i Taberg och i Huskvarna har nu överklagat sin dom till Högsta domstolen. Mannen vill frikännas helt.

Tingsrätten dömde mannen till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott efter vapengömman i Taberg. En dom som Göta Hovrätt ändrade till fyra års fängelse eftersom Hovrätten inte ansåg att brottet var synnerligen grovt utan enbart grovt.

Både Jönköpings tingsrätt och Göta hovrätt ansåg att brottet var ideologiskt motiverat. Domstolarna menade att det är fastställt att mannen tillhört den vänsterextrema rörelsen.

Grovt vapenbrott Taberg

Mannen har nu överklagat hovrättens dom till Högsta Domstolen och vill att HD frikänner honom från grovt vapenbrott. Han yrkar även på att HD inte ska bedöma gärningen som ideologiskt motiverad.

Så här sade den misstänkte om sin koppling till den vänsterextrema rörelsen vid förhandlingarna i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet