Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas regionrådskandidat Tommie Ekered och partiets trafikpolitiske talesperson Maria Stockhaus vill skynda på byggandet av riksväg 40 till motorväg. För att finansiera det kan det bli tal om att järnvägen får stå tillbaka, mer om det i klippet. Foto: SVT

Vill ta pengar från järnväg för att bygga motorväg Jönköping – Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna går till val med löftet att snabba på processen med att bygga om den drygt fyra mil långa riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn till motorväg. Partiets trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger att de vill omfördela pengar från järnvägssatsningar till vägsatsningar.

– Bilen behövs i Sverige, säger Maria Stockhaus under torsdagens presskonferens som hölls strax intill riksväg 40 vid Hedenstorps industriområde i Jönköping.

Tillsammans med partikollegan Tommie Ekered (M), regionrådskandidat Jönköpings län, berättade Maria Stockhaus att Moderaterna vill att den aktuella sträckan mellan Jönköping och Ulricehamn tas med i den nationella infrastrukturplanen där prioriterade projekt pekas ut.

Val 2022 Jönköpings län

– Vi vill att i nästa ordinarie planarbete att man lyfter in den här sträckan och börjar titta på kostnader och möjligheter att genomföra, säger Stockhaus.

Flera partier har påtalat behovet

Efter att den nya motorvägen mellan Borås och Ulricehamn stod klar hösten 2015, återstår endast en sträcka på drygt fyra mil mellan Göteborg och Stockholm som inte är motorväg. Där är det i dagsläget två-plus-ett-väg.

Utbyggnaden av riksväg 40 till motorväg är inte en fråga som Moderaterna exklusivt driver. Flera politiker i Jönköpings län har genom åren påtalat att de vill se satsningen, bland annat har KD:s Andreas Carlsson från Mullsjö drivit frågan då han skrev en motion till riksdagen för några år sedan.

Vill ta pengar från järnvägen

För att kunna finansiera satsningen öppnar Moderaterna för att omfördela pengar från järnvägssatsningar.

– Vi vill lyfta in fler vägprojekt i och med att de är samhällsekonomiskt lönsamma och vi ser att det är en skev fördelning i den plan som är nu, säger Maria Stockhaus.

 I klippet ovan hör du mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet