Kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) tog i höstas emot namnunderskrifterna från några av de boende på gifttomterna i Mariebo. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Villaägarnas krav till Jönköpings kommunen: 40 miljoner kronor för gifttomterna

Uppdaterad
Publicerad

Sex husägare på Mariebo i Jönköping kräver kommunen på sammanlagt nästan 40 miljoner kronor i ersättning för att lösa in deras fastigheter som byggts på giftig tomtmark. Nu har fastighetsägarna genom sin advokat lämnat in det skriftliga kravet till kommunen.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om husägarna som bor på marken som flera undersökningar visat sig vara giftig. De har drivit frågan att kommunen borde betala för att lösa in fastigheterna.

Jönköpings kommun har tidigare sagt att de inte kan hjälpa husägarna med att köpa loss husen eftersom kommunen anser att saneringen inte är deras ansvar.

– Vi vill bara att våra barn ska få växa upp i en giftfri miljö, sa mamman Beatrice Gudbrand, som har fyra barn, i september förra året.

Nu har villaägarnas advokat Madeleine Lilliehöök skickat in ett skriftligt krav på sammanlagt  39 660 000 kronor.

– Min förhoppning är en konstruktiv dialog och att vi inte behöver ta det till domstol, säger hon.

Kommunen har fram till 8 juni på sig att svara på kravet.

Kemtvätt låg på platsen

För ett 40-tal år sedan bedrevs en kemtvätt på området på Mariebo i Jönköping. Fastighet revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad – så pass förgiftad att länsstyrelsen klassat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö.

Enligt länsstyrelsen finns det inte längre någon chef för den gamla kemtvätten i livet som kan ställas till svars för föroreningarna i marken.

Betalar för ersättningsboende

I februari i år kom beskedet att Jönköpings kommun kommer att betala för tillfälliga ersättningsbostäder för de sex husägare som bor närmast föroreningarna. Men husägarna var besvikna över beskedet eftersom de hoppats att kommunen skulle lösa in tomterna.

– Men vi vill ändå möta upp dem som bor i kärnområdet. Vi vet vilken oro som finns för de som lever i detta. Vi ser det som en väg att istället kunna erbjuda alternativt boende för att möta både fysisk och psykisk oro, sa kommunalråd Mona Forsberg (S) i samband med beskedet.

Mer om detta hör ni i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.