• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kontroller ska motverka sprängningar Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kontroller ska motverka sprängningar

Uppdaterad
Publicerad
Antalet sprängningar har inte minskat trots coronapandemin, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) som i dag tillsammans med byggbranschen presenterade nya åtgärder för att motverka sprängningarna.

Bland annat ska personer som hanterar sprängmedel inom byggbranschen lämplighetsprövas och tillsynskontrollerna ska öka på arbetsplatserna.

– Fler personer som hanterar sprängmedel ska kunna kontrolleras, säger han.

Dessutom har Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, fått i uppdrag att se över en ny typ av märkningsmetod för sprängmedel som ska kvarstå även efter detonation.

MSB ska också se över kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn, samt inrätta ett forum för sprängämnesverksamhet, som bland annat ska fokusera på informationsspridning och samarbete mellan branschorganisationerna, myndigheter och regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet