Ana Süssner Rubin (V) kan komma in i Europaparlamentet efter valet i maj. Foto: SVT

Malmöbo kan ta plats i Europaparlamentet

Publicerad

En EU-kritisk vänsterpartist, bosatt i Malmö som gillar att jogga på fritiden. Ana Süssner Rubin kan komma in i Europaparlamentet efter valet i maj. Hon är tvåa på Vänsterpartiets lista och mycket talar för att partiet får två mandat i parlamentet.

Ana Süssner Rubin arbetar på Vårdförbundet i Malmö. Hon har make, fem barn och tre katter. På fritiden tar hon gärna på joggingskorna.

Brinner för facket

Det hänger en hatt på hennes vägg i arbetsrummet på Amiralsgatan i Malmö. Den har hon hängt upp för att påminna sig själv om att hon inte ska ta jobbet med sig hem på kvällen. Det finns flera deviser och posters i rummet som visar var hon står politiskt. På höger underarm har Ana en tatuering med tecknet för kvinna, en röd stjärna och en knuten näve.

– Jag är en vänstervriden arbetsrättsjurist som brinner för fackliga rättigheter, klimaträttvisa och feminism, säger Ana Süssner Rubin.

Kom från Jugsolavien

Hennes föräldrar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare från Jugoslavien på 70-talet. Hennes pappa är lastbilschaufför och Ana talar gärna om att alla ska ha samma villkor på arbetsmarknaden oberoende av vilket land de kommer ifrån.

– Jag vill att de fackliga rättigheterna ska vara lika mycket värda som storföretagens rätt att röra sig fritt och etablera sig.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Ana Süssner Rubin är tvåa på Vänsterpartiets lista. Etta är Malin Björk, som varit ledamot i parlamentet sedan förra valet, 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.