Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt berätta hur stor andel av fallen som är av mutationen omikron. Foto: SVT

Värsta covidveckan hittills i Norrbotten – smittskyddsläkaren: ”Dammen har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Första veckan av 2022 väntas bli den värsta covidveckan hittills under pandemin. Redan under veckan sista veckan av 2021 syntes en kraftig uppgång av antal fall i Norrbotten och det nya året verkar starta ännu värre.

– Suorvadammen har brustit, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

31 625 fall av covid-19 har konstaterats i Norrbotten sedan pandemins start. Under bara onsdagen och torsdagen konstaterades nästan 700 fall.

Läget inom vården är fortfarande ansträngt med 12 personer som vårdas på sjukhus, varav två vid covid-IVA. Chefsläkare Moa Bjerner beskriver läget som att de ”är på gränsen hela tiden” men än så länge har inte alla operationer behövts ställas in, men läget kan förändras snabbt.

Omikron på intåg i länet

Antalet fall av den nya mutationen omikron var 40 stycken under sista veckan av 2021. Den är fortfarande inte dominerande i länet men kommer vara det inom kort.

I klippet hör du Anders Nystedt berätta hur stor andel av fallen som är den nya mutationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet