21 000 personer i bostadskö kommer att få tillbaka pengar av Luleå kommun. Foto: SVT

21 000 personer i bostadskö får tillbaka pengar

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har nu beslutat att betala tillbaka mångmiljonbelopp till de som betalat nya årsavgifter till Bostad Luleå.

– Det är moraliskt rätt att betala tillbaka, även om det blir dyrt, säger nämndsordförande Anja Johansson (S).

Bostad Luleå ska läggas ned vid årsskiftet och det blir gratis att köa för en bostad hos Lulebo.

Men alla som ville stå kvar i kön har ändå varit tvungna att betala årsavgiften på 250 kronor och det är delar av den som nu ska betalas tillbaka.

Stor extrakostnad

Luleå kommuns stadsbyggnadsnämnd fattade beslutet på torsdagen och ordförande Anja Johansson (S) är nöjd med det.

– Det blir en stor extrakostnad för kommunen, men det känns rätt att kunna avsluta Bostad Luleå på ett bra sätt. Dessutom är det moraliskt riktigt gentemot de över 20 000 personerna som står i bostadskön, säger hon.

Beslutet innebär en återbetalning av den del av årsavgiften som löper in i 2021.

– Det här innebär återbetalning av summor på mellan 21 kronor och 229 kronor per person, beroende på när den köande betalat avgiften, säger Anja Johansson. Visst blir det dyrt när så många är inblandade. Runt 2,5 miljoner kronor räknar vi med som extrakostnad, säger Anja Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.