Mordförsöket vid Kuststad: 32-åringen psykiskt störd vid attacken – anses frisk nu

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-åriga mannen som stått åtalad för mordförsöket vid Kuststad i Luleå var allvarligt störd vid attacken – men är inte det nu. Det kom den rättspsykiatriska undersökningen fram till men den har nu skickats vidare till högre instans innan någon dom kan meddelas.

Redan för en månad sen kom Luleå tingsrätt fram till att det var den 32-åriga mannen som försökte mörda Robert Karlsson med en plåtsax 6 augusti i år. Det beslutades då att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk utredning för att konstatera om han kan dömas till fängelse eller vård.

Under måndagen återupptogs förhandlingarna där rådmannen Stefan Lundstig berättade vad den kommit fram till.

– Den tilltalade har begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Att han ej lider av en allvarlig psykisk störning, att det därmed ej finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspykiatrisk vård, sa rådmannen Stefan Lundstig under rättegången.

Försvaret: Släpp min klient på fri fot

32-åringen var alltså psykisk störd vid gärningstillfället men är inte det längre vilket kan betyda att han inte kan ta ansvar för vad han gjort.

Hans försvarare, Frida Larsson, menar att åklagaren då inte heller kan bevisa att 32-åringens avsikt var att döda och att han borde försättas på fri fot.

Efter begäran från åklagaren och målsägandebiträdet ska nu Rättsliga rådet titta på bedömningen igen.

Tuhkanen tror på fängelse

Målsägandebiträdet Marko Tuhkanen är övertygad rättegången kommer leda till att 32-åringen hamnar bakom lås. Antingen fängelse eller rättspsykiatrisk vård eftersom brottet är så allvarligt och eftersom 32-åringens tillstånd var självförvållat genom missbruk.

– Jag är helt hundra procent säker på att det handlar om det, säger målsägandebiträdet Marko Tuhkanen.

Mordförsöket vid Kuststad i Luleå: Se åklagarens filmbevis mot 32-åringen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.