Karin Bodin är vd för familjeföretaget Polarbröd som hennes släkt startade i Älvsbyn. Under måndagen fick hon se fabriken brinna till grunden. Foto: SVT, privat

Ägaren: Vi ska bygga upp Polarbröd igen

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick se sin familjs livsverk brinna upp. Nu är Polarbröds största ägare Karin Bodin fast besluten att bygga upp familjeföretaget igen.

– Vi ska knyta näven och starta upp det här, säger hon.

I söndags kväll började Polarbröds fabrik i Älvsbyn att brinna och släckningsarbetet har pågått sedan dess.

– Det är fortfarande en stor chock och det kommer ta ett tag innan det sjunker in, säger Karin Bodin i SVT:s Morgonstudion.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

”Måste få ut bröd”

Hon är Polarbröds största ägare och det var hennes familj som startade företaget för närmare 50 år sedan.

– Det är tre saker vi ska fokusera på nu. Vi måste få ut bröd till alla konsumenter, sedan ska vi jobba med personalfrågan och så fort branden är släckt och vi vet skadorna ska vi se hur vi ta det här nya byggprojektet vidare.

Mitt i all bedrövelse försöker hon också se positivt på framtiden.

– Jag pratade med en medarbetare i går som trots allt elände sa till mig: ”Tänk, Karin, så bra vi kan bygga nu när vi får börja från början.” Det finns en energi här och så fort det bara går ska vi tänka på kreativa lösningar kring nybygget.

Vill ha hjälp av regeringen

Polarbröd satsar nu på sin andra fabrik i Bredbyn.

– All energi läggs nu på att maximera produktionen där men vi kommer behöver finna samarbete med andra producenter för att klara den här övergångsperioden.

Kommunalrådet Tomas Egmark (S) hoppas att kommunen nu ska få hjälp av regeringen.

– Vi behöver hjälp så att vi får jobb hit. Jag har pratat med några ministrar, och landshövdingen jobbar med det också. Vi får förhoppningsvis lite besked under veckan om det finns någon vilja att hjälpa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet