Traverskranen vid SSAB Emea där en arbetare klämdes ihjäl. Foto: Polisens förundersökning

Arbetare klämdes ihjäl på jobbet – SSAB inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången om dödsolyckan då en 55-årig man klämdes till döds vid SSAB Emea i Luleå 2016.

Den 27 april 2016 klämdes en 55-årig arbetare till döds mellan en travers och en serviceplattform vid SSAB Emea i Luleå. I dag inleds rättegången där SSAB står åtalade för grovt arbetsmiljöbrott med vållande till annans död.

”SSAB tog medveten risk”

Enligt åklagaren har SSAB under lång tid varit medvetna om risken för att en klämolycka skulle inträffa på platsen. I åtalet skriver åklagare Christer B Jarlås att företaget ” under en följd av år mottagit tio olika besiktningsintyg avseende traversen” och att samtliga dessa tagit upp klämrisken.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

I ett intyg från 2003 står att serviceplattformen ”Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade”. I senare protokoll står att seviceplattformen bör demonteras.

När dödsolyckan inträffade 2016 var det den femte dödsolyckan inne på SSAB:s område på fem år.

Olyckan hade kunnat undvikas

Om serviceplattsformen hade demonterats hade inte den 55-årige mannen kunnat klämmas ihjäl, skriver miljöåklagare Christer B Jarlås och yrkar på en företagsbot på minst tre miljoner kronor för SSAB Emea.

Rättegången, som inleds i dag, väntas ta tre dagar i anspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Mer i ämnet