Förundersökningen återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har återupptagit förundersökningen efter händelsen då en 18-årig passagerare förolyckades när ett segelflyg störtade för ett drygt år sedan.

Olyckan inträffade den 6 april 2015 i samband med det årliga segelflyglägret i Pirttivuopio nära Kebnekaise. Planet bröts sönder i luften, piloten lyckades rädda sig med fallskärm, men den 18-årige passageraren dödsstörtade med planet.

Haverikommissionens rapport kom för två veckor sedan, nästan på årsdagen för olyckan. En av flera slutsatser var att piloten hade en för låg utbildningsgrad i förhållande till flygningens svårighetsgrad och att utbildningsinsatsen av passageraren en för stor del av förarens kapacitet.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Rapporten har lett till att Segelflygförbundet har kommit med nya direktiv för att öka säkerheten.

Det är också offentliggörandet av Haverikommissionens rapport som gör att åklagare Ulrika Schönbeck tar upp förundersökningen som har varit vilande.

– Jag har velat avvakta rapporten. Där finns det underlag som är grunden för att kunna gå vidare med utredningen, säger hon.

Den rubricering som kan bli aktuell är vållande till annans död.

– Men det är ingen som är delgiven misstanke. Vi fortsätter utredningen med att bland annat genomföra förhör, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet