Åklagare Åse Schoultz Foto: SVT

Åklagaren: ”Det är alldeles för låga straff”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöåklagare Åse Schoultz anser att straffen i jaktbrottsrättegången är alldeles för låga och hon tror att hon kommer att överklaga domen.

”Det ligger i farans riktning att jag lyfter det här till hovrätten.” säger hon.

Tingsrättens dom blev ett bakslag för miljöåklagaren över hela linjen.

Bland annat blev den så kallade huvudmannen frikänd från sex åtal för grovt jaktbrott, men han fälldes för medhjälp till jaktbrott avseende en björn och för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Illegal rovdjursjakt

”I underkant”

Miljöåklagare Åse Schoultz hade krävt fem års fängelse i påföljd, men det blev ett år och fyra månader.

– Jag är inte överens med domstolen om bevisvärderingen och straffvärdesmätningen rent allmänt. Ett år och fyra månader känns lågt och i underkant för huvudmannen, men då får man ta i beaktande att han frikändes för flera åtal, säger hon.

Är du besviken?

– Jag vill inte tala om att jag är besviken eller glad. Jag ska utföra ett jobb som skattebetalarna betalar mig för att göra och jag är skyldig att väcka åtal när jag anser att det finns tillräcklig bevisning och det anser jag att det gjorde i det här fallet..

Överklagar domen

Vad händer nu?

– Jag delar inte domstolens domskäl, de åtalade har fått för låga straff och det gäller främst den så kallade huvudmannen. Det ligger i farans riktning att jag lyfter det här till hovrätten, men jag ska läsa igenom domen i lugn och ro först, säger Åse Schoultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet