Åklagaren vill se hårdare straff. Foto: Filip Hannu/SVT.

Åklagaren kommer överklaga – vill se utvisning och hårdare straff

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse blir domen för pappan och de två sönerna döms till fyra år, respektive två år och åtta månaders fängelse. Men åklagaren är inte nöjd med påföljden och vill se att pappan utvisas och att straffen för de två sönerna skärps.

Tingsrätten i Luleå slog under fredag fast att pappan och de två sönerna, 15 och 17 år gamla, tillsammans och i samförstånd mördade Reza Hoseini med kraftigt övervåld på en buss i Kiruna 15 juli 2020. Tingsrätten menar att både pappan och 15-åringen var beväpnade med kniv och högg Reza Hoseini samtidigt som 17-åringen var den som jagade in offret på bussen och möjliggjorde mordet.

Åklagaren kommer överklaga

Åklagarna yrkade på livstids fängelse och utvisning för pappan, 10 års fängelse för 17-åringen och 4 år sluten ungdomsvård för 15-åringen. Men tingsrätten följde Migrationsverkets utlåtande om utvisningshinder för pappan. När det kommer till 17-åringen menar tingsrätten att det inte går att döma till fängelse på grund åldern och även för 15-åringen sker en reduktion på grund av hans unga ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet