Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar åklagare Joseph Ricken på frågor om kopplingarna droghandeln och dråpet på vandrarhemmet i Gällivare. Foto: Anna Wallbrandt, SVT/Polisens förudnersökning

Åklagaren: Narkotikahandel bakom dråpet i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången gällande dråpet på ett vandrarhem i Gällivare är inledd. Fallet, som kopplas till annan brottslighet, är så pass omfattande att man inte hann till dråpet under första förhandlingsdagen.

Under den första rättegångsdagen hördes tre män som är misstänkta för rån och narkotikabrott men som också är inblandade i dråpet.

Det var i augusti 2022 som polisen genomförde en husrannsakan på vandrarhemmet då man misstänkte att en person befann sig på adressen.

Istället hittade man narkotika, bland annat amfetamin och tramadol, men också den dråpåtalade mannen.

– Sen finns det ett till narkotikabrott som ska avhandlas i morgon och där är det fråga om större mängder, säger åklagare Joseph Ricken.

20-åring nekar inblandning

Den andra som misstänks för narkotikabrott är en man i 20-årsåldern som hyrt bostaden där droghandeln ska ha ägt rum.

I rätten uppger han att han hyrt ut den i andra hand och inte haft någon kännedom om vad som skett i bostaden.

– Utifrån utredningen så är det främst konversationer mellan de två personerna som visar att de haft en typ av narkotikaverksamhet tillsammans, säger Ricken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.