Äldre patienter i Norrbotten får ligga kvar längre på sjukhus än de flesta andra äldre i landet, trots att de är friska nog att åka hem.

Äldre patienter i Norrbotten får vänta länge på hemgång

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre får ligga kvar på sjukhus i flera dagar trots att de är friska nog att gå hem. I Norrbotten är väntetiden näst längst i hela landet.

I Norrbotten var väntetiden på hemgång för utskrivningsklara patienter i snitt 6,7 dagar under 2017, enligt en rapport från Socialstyrelsen och SKL.

Den längsta väntetiden har Uppsala med i snitt 7,4 dagar under förra året.

Flera skäl till att det dröjer

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Många äldre som vårdas på sjukhus behöver fortsatt vård när de skrivs ut och får åka hem. Det är vanligen kommunen som tar över vårdansvaret, och i övergången kan det uppstå fördröjningar.

Kommunerna får betala

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt.

Väntetiden på sjukhusen varierar påtagligt i länen. Förra året var det bara länen Kalmar, Västmanland och Kronoberg som klarade en genomsnittlig väntetid på max tre dagar. Efter tre dagar måste kommunerna betala runt 7.000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt.

Genomsnittlig väntetid för utskrivningsklara patienter på sjukhus

Faktarutan visar län, år 2017, och antalet dagar som äldre utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus.

Län                       år 2017

Norrbotten            6,7

Västerbotten         3,7

Västernorrland      2,9

Jämtland               4,3

Stockholm             3,9

Uppsala                  7,4

Södermanland        5,3

Östergötland          5,6

Jönköping              4,8

Kalmar                    2,5

Gotland                   5.5

Blekinge                  3,4

Skåne                     4,1

Halland                    3,8

Västra Götaland       3,4

Värmland                 5,4

Örebro                    5,7

Västmanland            3

Dalarna                    4,5

Gävleborg                3,8

Källa: SOcialstyrelsen och SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.