Nya tekniska problem för larmoperatören Tunstall gjorde att 170 trygghetslarm i Övertorneå slogs ut under åtta timmar på lördagen och kommunen kommer inte att förlänga avtalet. Foto: SVT

Trygghetslarmen i Övertorneå slogs ut – säger upp avtalet med larmoperatören Tunstall

Uppdaterad
Publicerad

Alla 170 trygghetslarm i Övertorneå kommun drabbades av driftstörningar under lördag förmiddag och under nästan åtta timmar kunde inte larmcentralen ta emot larm.

– Vi har sagt upp avtalet med Tunstall, säger socialchefen Carina Ylipuranen.

Det är larmoperatören Tunstall, som tidigare haft stora tekniska problem med trygghetslarmen i flera kommuner, som drabbats av nya driftstörningar. Den här gången handlar det om att uppkopplingen mot Tele2 inte fungerar.

Extra tillsyn

Övertorneå kommun fick besked av Tunstall vid 11.15 på lördagsförmiddagen och gick ut med information på hemsidan och i radion så fort som möjligt.

– Vi går ut och meddelar de anhöriga och vi har också satt in extra tillsyn. Om de som har trygghetslarm har möjlighet att bära med sig en telefon under den här tiden så är det en extra trygghet. Dessutom är det bra om de anhöriga håller extra kontakt med de som har trygghetslarm så länge felen kvarstår, sade socialchefen Carina Ylipuranen under dagen.

”Det känns inte bra”

– Det känns ju inte bra när det strular så här, det känns otryggt. Det här ska inte kunna hända. Trygghetslarm är något som bara ska fungera. Det här är inte okej,  säger hon.

På kvällen vid 18.45 meddelar kommunen att operatören har lyckats åtgärda felet så att larmen fungerar igen – men efter avbrottet kommer det in väldigt många larm in till larmcentralen, och det ger längre vidareförmedlingstider.

– Som vi vet hände det ingenting speciellt under de nästan åtta timmar det var driftstörningar, tack och lov för det, säger hon.

Lämnar Tunstall

Enligt Carina Ylipuranen är Övertorneå en av flera kommuner som fått nog av Tunstall och har sagt upp avtalet med larmoperatören från den sista september.

– Vi har beslutat att inte förlänga med Tunstall, så vi kommer inte ha med företaget att göra efter sista september. Vi har som många andra kommuner anslutit oss till SKL:s stora upphandling och vi kommer att avropa tjänster från den, säger hon. 

Under lördagen var det också flera kommuner i andra delar av landet som fick trygghetslarmen satta ur funktion. Totalt handlade det om tusentals larm i bland annat Hudiksvall, Örebro, Karlskrona och Sölvesborg.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Tunstalls vd Johan Lenander, utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet