Allvarligt, kriminellt och slarv

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska oppositionen ser allvarligt på de systematiska lagbrotten när det gäller inhyrda läkare och kräver kraftfulla åtgärder av landstingsledningen.

Norrbottens sjukvårdsparti

Sjukvårdspartiets oppositionsråd Kenneth Backgård menar att det rent allmänt behövs en attitydförändring och en respekt för de lagar som finns.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

-  Vi har vunnit fyra överklaganden i rad när landstinget brutit mot kommunallagen och vi hade kunnat överklaga mer än 30 gånger. Det är fullständigt oacceptabelt att landstinget bryter moit samhällets lagar.

– Nu måste de anställda läkarnas faktiska bisysslor ses över. Finns det konkurrerande verksamhet?, frågar han sig.

Centern

Centerns oppositionsråd Stefan Tornberg anser att det är självklart att lagen om upphandling ska följas.

– Läkarbristen är grundproblemet, men det får inte leda till systematiska lagbrott när det gäller att hyra in personal. Här måste internkontrollen bli bättre.

Folkpartiet

Folkpartiets oppositionsråd Jens Sundström är upprörd över att kontrollen är så dålig inom landstinget och vill nu se kraftfulla åtgärder från ledningens sida.

– Det är kriminellt och kan vara ett tecken på en grov kompiskorruption eller bara ett tecken på grovt slarv och bristande respekt för regler. Arbetsgivaren måste varna de chefer som tar lagen i egna händer och sedan vidta andra arbetsrättsliga åtgärder.

Moderaterna

Moderaternas oppositionsråd Mattias Karlsson har svårt att finna ord för sin besvikelse över att landstinget fortsätter att bryta mot lagen år efter år.

– Det här är oerhört allvarligt. Det finns ingen öppenhet i vad man gör. Man väljer fortfarande konsekvent att bryta mot lagen och då är det ju ingen idé att göra någon upphandling överhuvudtaget, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet