Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Peter Lundbergs svar på kritiken och kravet på avgång efter LVU-härvan i Älvsbyn. Foto: Filip Öhman/SVT

Älvsbyordförande om LVU-kritiken: ”Försöker få mig att framstå som en brottsling”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Lundberg (KD) är ordförande i socialutskottet i Älvsbyn. Han är skeptisk till den kritik som riktas mot honom och uppmaningarna om att avgå efter LVU-härvan i kommunen.

Efter de många turerna runt det omdiskuterade LVU-fallet i Älvsbyn har röster börjat höjas för att socialutskottets ordförande, Peter Lundberg (KD, bör avgå.

Hårdast har kritiken varit från socialdemokratiskt håll, där såväl riksdagsledamot Linus Sköld som de lokala politikerna uttryckt skarp kritik.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

”Förstår inte kritiken”

Peter Lundberg menar dock att han inte kommer att lämna sin post och håller inte heller med om den kritik som riktats mot honom.

– Jag förstår inte riktigt den kritiken. Det jag har gjort är att initiera en extern granskning som har kommit fram till väldigt allvarliga brister i verksamheten och jag förstår inte vad som skulle vara fel med det.

Upplever att han utsatts för drev

Lundberg är också kritisk till det han upplever som ett drev emot honom och hans karaktär.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att socialdemokraterna i Älvsbyn fortsätter det drev som de håller på med. Att man hänger ut mig på ett sätt och försöker få mig att framstå som någon brottsling, det tycker jag är jätteolyckligt.

I klippet hör du Lundbergs svar på kritiken och kravet på avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet