Ambulansen i Norrbotten har fått köra hem covidpatienter då inget taxibolag kör efter klockan 23. Något som gör att akuta utryckningar äventyras. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Liv äventyras när ambulans i Norrbotten tvingas till taxikörningar

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanser i Norrbotten har ibland tvingats transportera covidsjuka som egentligen borde ha åkt taxi. Detta skulle kunna medföra en risk för att riktiga akuta ambulansutryckningar försenas.

På senare tid har det hänt att ambulanser tvingats användas som så kallad covidtaxi på natten. Detta eftersom den taxi som är utrustad för att köra covidpatienter bara är bemannad fram till klockan 23 på kvällarna.

– Det handlar om en handfull tillfällen under 2020 när ambulansen fått agera covidtaxi nattetid, de flesta under slutet av året, säger Mattais Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande i Luleå-Boden.

”Små marginaler med tillgängliga ambulanser”

Enligt Mattias Morin finns det en risk för att en akut utryckning skulle kunna försenas av att en av ambulanserna är upptagen med ett arbete som egentligen borde utföras av taxi.

– Ja, det finns en risk, om det inträffar flera händelser samtidigt. Marginalerna är små när det gäller antalet tillgängliga ambulanser, säger han.

Region Norrbottens överenskommelse med taxibolagen är att den specialanpassade covidtaxin ska kunna ta körningar mellan 9 på morgonen och 23 på kvällen, men däremot inte under natten.

– Det har inte funnits så stort behov av covidtaxi nattetid utan det är enstaka händelser. Det är inte heller på alla orter i Norrbotten det överhuvudtaget finns taxi nattetid och då är det svårt att kunna bemanna upp en covidtaxi på natten, säger Sari Ekblom, divisionschef för service vid Region Norrbotten.

Lämnar inga garantier – kan hända igen

Ekblom säger att man istället försökt lösa det genom att informera vårdpersonalen om vilka tider som gäller för covidtaxi så att de ska kunna styra transporterna till de tiderna.

– Vi har försökt hitta rutiner för att detta inte ska behöva ske. Men jag kan inte garantera att det inte händer igen utifrån att det kan komma personer med covid till vården som behöver taxitransport på natten då taxin inte är tillgänglig, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet