Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ambulanssjuksköterskorna Anna-Karin Olofsson Niemi och Emil Sandberg om den stress det innebär att ta hand om akuta förlossningar utan att vara utbildade barnmorskor. Foto: Erica Larsson/SVT

Ambulanspersonal tvingas förlösa barn i svåra situationer: ”Vi är inga barnmorskor”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan BB lades ned i Kiruna 2001 hänger mycket på ambulanspersonalen. När Kirunamammorna inte hinner fram i tid till förlossningen i Gällivare tvingas personalen förlösa barn i många svåra situationer –  trots att de inte är utbildade barnmorskor.

Det kan exempelvis handla om akuta förlossningar i hemmet eller längst vägen, något ambulanspersonalen önskat att Region Norrbotten rustat dem bättre för genom mer kontinuerlig utbildning i förlossningsvård.

– Initialt 2001 när de stängde BB så fick vi en knapphändig utbildning i förhållande till vad en barnmorska går. Man önskar ju att det hade funnits en rutin som flyter på och att vi hade fått träna mer så att man inte känner sig jättestressad varje gång det händer. Vi är ju inga barnmorskor, säger ambulanssjuksköterskan Anna-Karin Olofsson Niemi.

Vården – Val 2022

Stora personalproblem

Ett av problemen är storleken på personalstyrkan, enligt ambulanssjuksköterskan.

– Tidigare har vi ju fått vara på förlossningen och göra praktik men problemet är ju att vi kan inte åka iväg kontinuerligt för vi har inte personal att täcka vår dagliga verksamhet, säger Anna-Karin Olofsson Niemi.

Finns det mer regionen hade kunnat göra för att förbättra er situation?

– I de bästa världar hade vi haft ett BB här naturligtvis men hade vi fått en barnmorska så är ju det också mycket värt i bilen för det är ju kunskap och erfarenhet som inte vi har, säger Anna-Karin Olofsson Niemi.

Inte orkat höja rösten

Hur kommer det sig att ni inte höjt rösten mera?

– Jag tror att det är så att vi har levt i en organisation där man har hyvlat och man har tagit bort det ena efter det andra och till slut tänker man att det här måste man bara fixa och man orkar helt enkelt inte höja rösten, säger hon.

Men finns det inte en risk att ni  får alldeles för mycket på ert bord?

– Kan man få mer än vad vi har idag? För att klara av jobbet så gör man mycket själv för jag vill ju att när man ringer efter ambulans så ska den personen känna sig trygg när jag kommer, säger hon.

I videon berättar ambulanssjukvårdarna om vilka akuta situationer de måste hantera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet