Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Taaveniku (S) menar att brister i kvinnosjukvården kan få flyttlassen att gå från Kiruna. Hör honom i klippet. Foto: Erica Larsson/SVT

Han vill ta tillbaka förlossningen till Kiruna: ”Inte bara valfläsk”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnosjukvården är en valfråga där kommunalrådskandidaten Mats Taaveniku (S) försöker profilera sig. Han vill att Region Norrbotten utreder om man på kort sikt kan införa jourbarnmorskor i ambulanserna. Han vill också att regionen ser över om man på lång sikt kan göra plats för ett mini-BB i Kirunas nya sjukhus.

Mats Taaveniku säger att han brunnit för frågan om kvinnosjukvården sedan han började engagera sig i politiken 2017, och nu vill han konkretisera vad som skulle kunna göras inom en snar framtid.

– Först måste vi se till så att vi får barnmorskor att vara medföljande i samband med transporter till Gällivare BB för att skapa trygghet och säkerhet.

Vården – Val 2022

Ser möjligheter på sikt

Men på längre sikt ser han ännu större möjligheter att förbättra kvinnosjukvården i kommunen.

– I det längre perspektivet så vill jag se till, och det här säger jag som kommunalrådskandidat, att man genomför en förstudie för att se på möjligheterna att öppna en förlossningsverksamhet i Kiruna nya sjukhus.

Hör Mats Taavenikus om möjligheterna att ta tillbaka förlossningsvården till Kiruna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet