Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirunamamman Marie Rahkola välkomnar förslaget om att införa jourbarnmorskor och ett mini-BB i Kiruna – men i videoklippet hör du regionrådet Linda Frohm (M) som är tveksam. Foto: SVT

Kirunamammorna välkomnar förslaget – men regionen är skeptisk

Uppdaterad
Publicerad

Att kommunalrådskandidat Mats Taaveniku (S) vill försöka återupprätta delar av förlossningsvården i Kiruna ger hopp till mammorna. Men frågar man Region Norrbotten är det tveksamt om man kommer införa jourbarnmorskor i ambulanserna eller se över möjligheten till ett mini-BB vid Kirunas nya sjukhus.

Kirunamammorna Lina Maria Viitala och Marie Rahkola säger att kommunalrådskandidatens förslag är välkommet.

– Men en barnmorska i ambulansen hade man ju känt sig lite tryggare som till exempel om barnet föds med navelsträngen runt halsen som min son gjorde, säger Marie Rahkola.

Vården – Val 2022

Men högst på listan står både en förlossningsavdelning och ett BB vid Kirunas nya sjukhus.

– Alltså en jourbarnmorska är ju i alla fall någonting men helst hade vi ju haft både förlossning och BB här, säger Lina Maria Viitala.

I videon hör du varför regionrådet Linda Frohm (M) är tveksam till både jourbarnmorskor och ett mini-BB i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet