Norrbotten kommer få betala mest av de 21 regionerna för de nya ambulansflygplanen. I klippet hör du regionrådet Kenneth Backgård (SJVP). Foto: Linus Nilsson/SVT

Norrbotten får betala mest för ambulansflyg – ska ge bättre vård och arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

700 miljoner och en budget på 250 miljoner årligen för driften, så mycket kommer det att kosta för att hålla de sex ambulansflygplanen i luften. Region Norrbotten som har mest flygtimmar av alla regioner kommer dessutom att stå för en större kostnad än de övriga 20 regionerna.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson anser att regionen, när planen tas i bruk i november, har tillgång till ett fint flygplan för både patienter och medarbetare genom att det är både tystare och har bättre utrymme än i de tidigare inhyrda planen.

Utgår från Umeå

Trots att Norrbotten är det län med flest flygtimmar kommer de två planen som ska trafikera Norrland att ha sin hemmabas i Umeå.

– Vår bedömning är att det inte ska påverka vården i länet. Vi tycker att det är en bra lösning att stationera planen i Umeå. Där finns en det en högre kompetens i och med att det är ett universitetsjukhus och vilket underlättar arbetet med ambulansflyget, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

”Bättre för Norrbottningarna”

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) var även han närvarande när Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA) visade upp det nya planet och han är en av de politiker i regionens som beslutat att Region Norrbotten ska vara med och starta KSA men även inköpen av de nya amabulansflygen.

– Det är klart att det har kostat och det kommer att kosta men kommer vi igång med planen så kommer det att bli bättre för våra medarbetare och Norrbottningarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.