”Det är ett stort svek mot hela östra Kiruna kommun att inte ordna fram resurser”, säger Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ambulanssjukvårdare i Kiruna kritiska mot politiker och verksamhetschefer

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjukvårdare är besvikna på politiker och på Region Norrbotten, efter de givna löftena om att det ska finnas en dygnet runt-bemannad ambulans i Vittangi.

Sedan 2016 har det enbart funnits en ambulans på kontorstid, mellan 08.00 och 15.30 i Vittangi, för att tjänstgöra i hela Kirunas östra kommundel med byar som Karesuando, Kuttainen och Masugnsbyn.

Det innebär väldigt långa körsträckor – till vissa byar över 20 mil – och långa framkörningstider från Kiruna centralort under dygnets alla övriga timmar.

Konsekvensen blir stor press och stress för personalen, men framför allt innebär det att invånarna i östra Kiruna får vänta väldigt länge på hjälp när de behöver den som mest.

”Ett stort svek”

– Jag tycker det är märkligt att de politiska partier som nu styr hade på sin politiska agenda att åtgärda det här, men det är tyst och händer inget nu när de sitter vid makten, säger ambulanssjukvårdaren Lars-Åke Mukka.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är ett stort svek mot hela östra Kiruna kommun att man inte ordnar fram resurser.

Drabbar även Kiruna tätort

Det blir även konsekvenser för Kiruna centralort menar Lars-Åke Mukka. Om till exempel en ambulans är på väg med en patient till Gällivare sjukhus eller till BB, och den andra ambulansen är på väg till Karesuando 20 mil bort, så finns det ingen ambulans inne i Kiruna.

– Vi har haft flera gånger väntande körningar till Kirunas östra del när det har varit allvarliga tillbud. Och under sommaren stängs Vittangi helt, då bemannas hela Kiruna med två ambulanser.

Enda lösningen är att de nu styrande politikerna genomför sina löften om dygnsbemannad ambulans i Vittangi, anser Lars-Åke Mukka.

NS förnekar att det finns löften

Kenneth Backgård som är ordförande för Norrbottens Sjukvårdsparti säger att det inte har funnits några löften, men menar att det kan ha gjorts politiska löften lokalt i Kiruna.

– Vi politiker tilldelar ramar. Hur man detaljstyr hur en ambulans ska vara bemannad, det är divisionschefen eller verksamhetschefen som avgör, säger Backgård (NS).

Enligt Helena Fredriksson-Ågren, verksamhetschef på Akutaomhändertagande i Kiruna är det inte en penningfråga utan svårigheten i att rekrytera personal.

– Vi måste prioritera resurserna där de bäst behövs, där det bor mest folk – alltså de centrala delarna av Kiruna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.