Annons mot skoterförbud river upp känslor. Foto: SVT

Annons mot skoterförbud river upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

En liten minoritet ska inte tillmätas dylika rättigheter, det skriver Kvenlandsförbundet och Vinterstadens skoter- och fritidsförening om de skoterförbud som Kiruna kommun beslutade om i vintras med hänvisning till rennäringen som riksintresse.

I en helsidesannons i såväl Luleå gratistidning som Kiruna annonsblad vänder sig Vinterstadens skoter- och fritidsförening och Kvenlandsförbundet mot de skoterförbudsområden som Kiruna kommun beviljade redan i januari med hänvisning till rennäringen som riksintresse.

Ragnhild Nilsson, tidigare kommunpolitiker i Kiruna, upprörs av annonsen.

– Jag tycker det är sorgligt att man bygger sin officiella kommunikation på att vara emot, i det här fallet, samebyar och renskötseln i kommunen, säger hon till Sameradion och SVT Sápmi.

LÄS ÄVEN: Regeringen kör över kommunens skoterförbud

I annonsen skriver föreningarna bland annat i fetad text att: Vi tycker att folkmajoriteten MÅSTE få ha ett rikt och rörligt friluftsliv utan restriktioner dikterade av en folkminoritet.

Men Gertrud Monlund, styrelseledamot i Kvenlandsförbundet, tycker inte att de pekar ut en folkgrupp.

– Sådana här frågor som skoterförbud, där anser vi från Kvenlandsförbundet, här måste det råda helt andra principer än att man går på etnicitet, när det handlar om språk, kultur, rättighetsfrågor, det är lite andra frågor.

Men ser ni inte att ni pekar ut en folkgrupp här?

– Nej, vi pekar inte ut en folkgrupp här. Det gör vi inte. Absolut inte. Vi har inte pekat ut en folkgrupp, säger Gertrud Monlund.

LÄS ÄVEN: Skoterförbud upprör föreningar

Hon menar att annonsen är en markering från föreningarna att de inte accepterar så tidiga skoterförbud.

– Genom annonsen vill vi uppnå att människorna här, som bor, lever, arbetar och betalar skatt ska börja öppna ögonen för vad som händer. Vi har inte gjort det tidigare, vi har suttit tysta och knutit nävarna i byxfickan hemma.

Men Ragnhild Nilsson tycker visst att Kvenlandsförbundet vänder sig mot ett annat folk.

Ragnhild Nilsson.

– När man gör på det här sättet och speciellt ett förbund, som Kvenlandsförbundet, som samtidigt arbetar för att kvänerna ska ses som ett eget folk, så är det bedrövligt att man vänder sig emot ett annat folk i det här fallet.

LÄS ÄVEN: ”Kommunen vågar inte ta beslut”

Hon tycker också att det verkar som annonsörerna glömt bort lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk som ger särskilda rättigheter till minoritetsgrupper för att deras språk och kultur behöver skyddas.

– Och där skyddas ju även meänkieli som Kvenlandsförbundet representerar. Men tydligen gäller det bara för skoteråkning och inte andra rättigheter som minoriteterna har, säger Ragnhild Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.