Ung i glesbygd: ”Känner att det finns hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att jobba med att ändra den negativa synen och attityden kring glesbygd. Det börjar gå mot rätt håll var man enig om när frågan diskuterades under politikerveckan i Almedalen.

Frågan om att vara ung och bo och verka i glesbygd diskuterades under politikerveckan i Almedalen i en paneldiskussion arrangerad av länsungdomsrådet i Norrbotten. Under samtalet var man överens om att en attitydförändring måste till.

– Vi måste aktivt fundera på vad är det vi förmedlar. Det är absolut inget fel med att resa världen runt, vi lever i en globaliserad värld och det är fantastiskt och med det digitaliserade samhället har vi möjlighet att vara verksam med i stort sett det vi vill, var vi än är, men det är inte riktigt det vi förmedlar, säger Linnea Huhta till Sameradion &SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

”Känner att det finns hopp”

Linnea Huhta har valt att bo i Pajala i Norrbotten  och är verksam i flera organisationer, bland annat styrelseledamot i Met nuoret och hon vet utmaningarna och fördelarna med att bo och verka i glesbygd 

Enligt befolkningsprognoser från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada), förväntas invånarantalet i Pajala minska med 10,9% till år 2022.

– Jag har pratat med politiker och råd här i Almedalen, så jag känner att det finns hopp. Det är att bjuda in, representation är jätteviktigt, så länge vi fortsätter med det så finns det goda förutsättningar för att bli bättre, säger Linnea Huhta.

Transportmöjligheter viktiga

Katarina Lindmark från Arvidsjaur engagerar sig i denna fråga som länsungdomsråd och Norrbottens representant i Barents region youth council.

– Jag har många vänner som bor runt om i Norrbotten så det är viktigt med transporter, att man kan ta sig någonstans utan att kompromissa med skolan. Om jag vill åka på ett event då måste jag ta ledigt från skolan för det går bara två bussar, en på morgonen och hemåt sent på kvällen.

Börjar gå mot rätt håll

Men attityden om glesbygd har förbättrats med den yngre generationen tycker Arjeplogs kommunalråd som också deltog i panelsamtalet i Almedalen. Unga och unga vuxna nu har en positivare syn på sina hemtrakter. Men det finns mycket att jobba med.

– Ska man vara riktigt krass så är det de unga tjejerna som vi verkligen behöver få att antingen stanna kvar eller komma tillbaka. Och då behöver man börja tänka annorlunda, man behöver tänka bort från de där machogrejerna och tänka mer kultur och mer småskaligt, samlingsplatser, att det ska kännas roligt att vara här. Plus att det ska finnas möjlighet för utbildning oavsett var man bor, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet