Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personal har börjat gå in i gruvan efter gårdagens rekordskalv. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT.

Facket: ”Är man rädd så arbetar man inte nere i gruvan”

Uppdaterad
Publicerad
Snart ska de som arbetar med själva brytningen i Kirunagruvan gå tillbaka till sina arbetsplatser. Gruvtolvans ordförande Anders Elenius tror inte att gruvarbetarna är rädda trots måndagens rekordskalv.

Delar av Kirunagruvan har börjat öppna under tisdagen medan andra delar fortfarande är stängda i väntan på att alla produktionsområden ska besiktas och att den seismiska aktiviteten ska avta. Kort sagt att berget ska lugna sig.

Men snart ska borrare, lastare, laddare och alla andra som arbetar med själva brytningen under jord tillbaka till sina arbetsplatser.

”Arbetar brett med vårt säkerhetsarbete”

Enligt Gruvtolvans ordförande Anders Elenius finns en utbredd mental beredskap bland underjordsarbetare för att stora skalv kan inträffa. Och även om det kan finnas en oro för stunden så finns det ett förtroende för bergmekaniker, skrotare och andra som arbetar med att säkerställa säkerheten.

– Vi vet att vi jobbar i en gruva och att det kan hända saker. Det är därför vi arbetar så brett med vårt säkerhetsarbete, säger han.

Hör Anders Elenius i klippet om hur han ser på återstarten och om möjligheterna att kunna fortsatt ha säkra arbetsplatser trots att bergsspänningarna ökar när man går djupare i gruvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet