Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Suvi Saarnio, finsk projektledare vid SeaCOMBO plockar vattenpest på ön Pensaskari i Bottenvikens nationalpark. Foto: Randi Gitz/SVT

Sjö på idyllisk ö i Bottenviken full av vattenpest – nu ska invasiva växtarten utrotas

Uppdaterad
Publicerad

Den idylliska ön Pensaskari i Torneås skärgård i Finland är en del av Bottenvikens Nationalpark. Här finns en liten grund sjö där den invasiva växten vattenpest har tagit sig in och hotar att ta över helt. Nu testar finländarna att utrota arten lokalt.

Förmodligen har sjöfågel haft med sig plantrester på kroppen och sedan landat i den lilla sjön här på Pensaskari. Man ska testa att utrota vattenpesten. Och på så vis lära sig vad man behöver veta för att kunna göra det på andra ställen också.

Finns på många platser

Vattenpest finns på många platser, men sjön är utvald för att det inte är någon tillrinning eller avrinning från sjön utom vid mycket högt vattenstånd.

Arbetsamt precisionsjobb

Det är inget lätt jobb, för det finns också några hotade arter här: uddnate, småsvalting och kransalgsängar. Det betyder att vattenpesten måste plockas för hand, en och en.

I videon får du följa med Suvi Saarnio och hennes kollegor i deras tålamodskrävande arbete.

Dykarna arbetar idogt med att för hand, en och en, plocka upp den invasiva växten från sjöbotten. Foto: Randi Gitz/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer