Nordkalk åtalas efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer det rättsliga efterspelet efter kalkugnsolyckan på Nordkalk i Luleå där Johan Löfroth miste livet och Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt.

Åtalet lämnades till tingsrätten i Luleå på onsdagen. Enligt Dagens Arbete är det företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare som nu åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Kammaråklagare Stig Andersson vid riksenheten för arbetsmiljö- och miljömål yrkar också att Nordkalk ska betala företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

– Jag tycker att de skulle ha gjort en riskbedömning, och anser att det inte har gjorts i tillräckligt stor utsträckning, säger kammaråklagare Stig Andersson till TT.

Dödsolycka vid Nordkalk

Åklagaren beklagar att utredningen tagit så långt tid.

– Vi fick Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan hösten 2012, sedan har vi jobbat på. Det är en omfattande utredning. Alla inblandade har också mycket att göra. Men det är viktigt att ha en så robust utredning som möjligt innan man väcker åtal, det tar tid, säger Stig Andersson till Dagens Arbete.

Ånga och het kalk

Företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare har åtalats för den svåra arbetsplatsolyckan vid en kalkugn i Luleå i november 2011 där en ung man dödades och en annan fick skador för livet.

Olyckan inträffade när en kalkugn skulle rengöras. Ånga och het kalk blåste över sju personer. En 23-årig man dog medan en 19-åring, Gustaf Seppelin Solli, skadades svårt.

Andersson anser att företaget och den tidigare chefen var ansvariga för utformningen av arbetsplatsen och för att ha hyrt in personal.

Nordkalk vill inte kommentera

Eva Feldt är kommunikationschef på Nordkalk och säger att företaget tagit emot åtalsanmälan.

– Vi kommer nu att gå igenom den ordentligt. Vi har ett par veckor på oss att yttra oss och sedan väntar rättegång.

Hon vill i övrigt inte kommentera åtalet.

”Straffen för mesiga”

– Det är bra med avslut men jag tycker alltid att straffen blir för mesiga. Det blir företagsbot, dagsböter eller villkorlig dom. Dräper man folk på jobbet bör man få mer än smisk på fingrarna, säger Gustav Seppelin Solli till SVT Nyheter Norrbotten.

Det är oklart när rättegång kan hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet