Augustprisvinnaren och författaren Ann-Helén Laestadius tar en selfie med hennes gamla hem som bakgrund. Hemmet är i dag rivet. Foto: SVT

Augustprisvinnaren gör uppföljare av Tio över ett

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ann-Helén Laestadius gav nyligen ut en uppföljare till boken Tio över ett, som hon vann Augustpriset med. Men från början fanns det aldrig några planer på en uppföljning.

SVT Sápmi träffar Laestadius på Bromsgatan i Kiruna. Platsen där allt började för både författaren och huvudfiguren i hennes ungdomsböcker om Maja.

– Jag måste ta några bilder och så klart någon selfie, säger hon till SVT Sápmi.

Historien var färdigberättad

Det var inte tänkt att det skulle bli en uppföljning på ungdomsboken Tio över ett där vi får uppleva Kiruna stadsomvandling via huvudfiguren Maja. Boken belönades med Augustpriset 2016.

 – När jag skrev klart Tio över ett så var den här historien färdigberättad. Sedan visar det ju sig att huset som jag säger att Maja bor i, som faktiskt en gång låg här borta (vid Bromsgatan reds. anm) skulle flyttas. Då insåg jag att jag måste ju fortsätta med historien. Och det händer ju saker i Kiruna hela tiden. Så jag antar att jag kommer att få nya idéer för nya böcker.

Vill ge utrymme för känslor

I uppföljaren Inte längre min får vi följa högstadieeleven Majas liv och hennes tankar, men det är också ett tidsdokument över Kirunas stadsomvandling.

– Hela min tanke med böckerna att man ska få lära sig om det som händer. Det är ingen instruktionsbok, men det är ett sätt att sätta ord på de tankar och känslor som Kirunabarn och ungdomar har, säger författaren Ann-Helén Laestadius til SVT Sápmi.

Hon fortsätter:

– Någonstans tänker jag att alla måste ju reagera på något sätt. Vissa tycker att det är sorgligt, andra att det är spännande med ett nytt centrum. Men jag tror att hela det här kommer att sätta sina spår, mer än vad man tror för lång tid framöver.

Tillägnar boken till boende på Bromsgatan

Ann-Helén Laestadius bodde själv på Bromsgatan 8 B, som nu rivits och ersatts med gabioner. Boken Inte längre min tillägnar hon även allihop som växte upp på Bromsgatan 2-8.

– Det är jättejobbigt att vara här igen. Det är sorgligt att se, säger Ann-Helén samtidigt som hon plockar med sig en bit tegelsten från huset som en gång var hennes hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer