Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Stina Nordmark Nilsson berätta hur det kändes när 174 läkare krävde hennes avgång. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Avgående regiondirektören bryter tystnaden: ”Kritiken spelade stor roll”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ställde sig regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson framför kameran för första gången sedan gårdagens avgångsbesked. Hör henne berätta för SVT Norrbotten om att den massiva kritiken spelat roll för hennes beslut.

Regiondirektören medger att det har varit turbulent vid regionen den senaste tiden på grund av all kritik som kommit mot henne som regiondirektör och mot hennes ledarskap.

Men säger samtidigt att hon hade ganska kort tid kvar på sitt avtal med Region Norrbotten, samt att hennes uppdrag att genomföra en omstrukturering vid regionen blev klar redan i april.

– Kritiken spelade stor roll. Det var naturligt för mig att avgå, säger hon.

”Mycket tungt och kraftfullt arbete”

Hon säger också att det har varit ett svårt och utmanande jobb, speciellt 2020 och 2021.

– Det har bestått av krisledningsverksamhet och ett mycket tungt och kraftfullt arbete i vården, säger hon.

Redan i januari gick ju regionens toppchefer i regionledningsgruppen ut till de styrande politikerna och sa att de inte hade något förtroende för dig, hur reagerade du då?

– Jag diskuterade med personer som jag visste hade synpunkter och vi har ju fortsatt att samverka. Jag tycker att jag har en väldigt professionell ledningsgrupp och jag har ju rekryterat alla till den ledningsgruppen.

Har du varit överens med regionledningen hela vägen hur du skulle sköta ditt jobb eller har det funnits meningskiljaktigheter?

– Inte meningskiljaktigheter men däremot finns ju alltid olika synpunkter. Men mina uppdrag kommer från majoriteten. Under vägens gång frågar jag ju dem vad de föreslår och hur kan jag tänka. Men det är jag som är den beslutande punkten då det gäller större konkreta strategiska frågor i våra verksamheter.

Regiondirektören tycker kritiken varit rättvis

Regiondirektören säger dock att hon kommer att göra vissa saker annorlunda om hon fortsätter arbeta inom offentlig sektor:

– Att man ska vara ännu tydligare med vem som har bestämmande över de olika delarna, om det är politiken eller någon annan som har bestämt i de här frågorna. För regionerna är inte så välkända bland våra medborgare och det här ser jag också i våra versamheter.

Tycker du att du har fått orättvist mycket kritik med tanke på att ditt jobb går ut på att verkställa det politiken bestämmer?

– Nej, jag tänker inte att det är orättvist, utan det är ju för att jag har frontat mycket i verksamheten i en svår tid.

Kommer du ta uppdraget du blivit erbjuden?

– Uppdraget är attraktivt, men jag har också fått andra erbjudanden så den frågan återkommer jag till.

I videon berättar regiondirektören hur det kändes när 174 läkare krävde hennes avgång och om hon ser sig själv som en auktoritär ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.