Prästen predikade att homosexuella kom med ondskan under konfirmationsläger. Foto: Johan Nilsson, TT Nyhetsbyrån

Avkragning av präst står fast – ”Ingen beaktansvärd skada”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans överklagandenämnd har beslutat att Luleå stifts beslut att avkraga en konfirmationspräst i Norrbotten ska stå fast inför det slutliga avgörandet i slutet av mars.

– Vi har tagit hänsyn till sannolikheten att den klagande kan vinna bifall för sin talan, säger nämndens ordförande, Johan Munck.

Luleå stifts domkapitel beslutade den 19 december att förklara en konformationspräst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

Prästen avkragades omedelbart och får inte längre tjänstgöra som präst eftersom hen uttryckt sig fördömande mot homosexuella under ett konformationsläget under sommaren 2019.

Bröt mot vigningslöfte

Skuldbeläggningen av homosexuella var enligt domkapitlet ett brott mot vigningslöftet och mot 2005 års kyrkomötesbeslut i frågan och därför fattades det ovanliga beslutet.

Men prästens advokat Andreas Stenkar Karlgren har överklagat till svenska kyrkans överklagandenämnd och även krävt ett verkställighetsförbud, att prästen får fortsätta vara präst tills frågan slutligen avgörs av nämnden den 27 mars,

Nämndens ordförande Johan Muckt gick dock på Luleå stifts linje.

Avkragningen består, i alla fall tills vidare.

”Korrekt beslut”

”De skäl som prästen anför för yrkandet att det överklagade beslutet inte ska gälla visar inte att hen skulle lida beaktansvärd skada i sådan mån att verkställighetsförbud ska meddelas,” skriver Johan Munck och fortsätter:

”Prövningen har skett under hänsynstagande till graden av sannolikhet för att klaganden kan vinna bifall för sin talan och till risken för att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada.”

– Det är viktigt att frågan blir prövad för rättssäkerhetens skull, men domkapitlet anser ju att det beslut som fattats är korrekt, säger stiftsjuristen Heidi Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.