Hyresgästföreningen presenterade idag det nya avtalet som de kommit överens om med LKAB och som gäller alla hyresgäster som måste flytta på grund av samhällsomvandlingarna. Bland annat kommer de som drabbas att få väsentligt lägre hyresnivåer för nyproducerade hyreslägenheter. Foto: SVT

Avtal klart för hyresgästerna i Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Hyresgästföreningen och LKAB överens om ett avtal för de hyresgäster som tvingas flytta i och med stadsomvandlingarna i Malmfälten.

Det nya avtalet som skrivits mellan LKAB och Hyresgästföreningen innebär bland annat lägre hyror i nyproducerade lägenheter för de hyresgäster som måste flytta på grund av fortsatt gruvdrift i Gällivare och Kiruna.

– Vi har under lång tid kämpat för rättvisa för de boende i Malmfälten och nu har vi kommit överens med LKAB om ett avtal som vi är nöjda med, säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Lägre hyra för nyproducerat

Avtalet innebär enligt Hyresgästföreningen väsentligt lägre hyresnivåer för nyproducerade ersättningslägenheter, beräknat på ett genomsnitt, och så kallad trappning av hyran under åtta år.

Enligt ett pressmeddelande blir hyran 1150 kronor per kvadratmeter och år inom LKABs eget bestånd, i 2019 års hyresnivå. Det skulle innebära en månadshyra på 7660 kronor för en nyproducerad lägenhet på 80 kvadratmeter. Trappningen innebär att hyresgästerna betalar full hyra efter nio år.

Höjd flyttersättning

Samtliga hyresgäster erbjuds även en ökad flyttersättning. LKAB ökar flyttersättningen från att erbjuda två månadshyror eller ombesörjd flytt till att bekosta sex månadshyror alternativt tre månadshyror inklusive ombesörjd flytt.

– Vi vill att alla hyresgäster ska känna sig trygga under omvandlingsprocessen och därför har vi höjt flyttersättningen väsentligt. Vad gäller de lägre hyresnivåerna så är det en förhandling med Hyresgästföreningen som resulterat i nya hyresnivåer i vårt nyproducerade bestånd som är ersättningsbostäder. För oss är en god dialog med hyresgästföreningen en viktig del i samhällsomvandlingarna, säger Siv Aidanpää-Edlert, vd LKAB Fastigheter.

LKAB Fastigheters egna hyresgäster har förtur till en lägenhet i både det äldre beståndet eller en nybyggd lägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet