Stig Nilsson i Sunderbyn måste använda kaffebryggaren för att kunna ringa. Foto: SVT

Tar hjälp av kaffebryggaren för att få täckning

Uppdaterad
Publicerad

Många som gjort SVT Nyheters bredbandstest har hört av sig för att berätta hur deras bredband och mobiltäckning fungerar.
SVT Nyheter Norrbotten har träffat två av dem som hört av sig.
Daniel Åberg bor i det lilla samhället Vittangi medan Stig Nilsson bor strax utanför Luleå – ingen av dem kan få täckning.

SVT Nyheters granskning av bredband och mobiltäckning i landet har inneburit att många hört av sig till via sociala medier för att berätta hur det fungerar där de bor.

Stig Nilsson är egen företagare och har kontoret hemma i Södra Sunderbyn, en och en halv mil utanför Luleå. Han berättar att det bara är på ett ställe i bostaden där täckningen fungerar.

– Nu har vi som tur är en kaffemaskin som jag lägger mobilen på. Där funkar det, säger Stig Nilsson.

Han säger att det är precis när han lägger telefonen på kaffebryggaren som det är säkrast att ringa.

Två master i närheten

Sunderbyn ligger bara en dryg mil från centrala Luleå och en kilometer från Sunderby sjukhus.

– Det finns två master, en vid sjukhuset och en här vid bäcken mellan Gammelstad och Sunderbyn, men ändå funkar det inte vilket är konstigt, säger han.

Dubbla abonnemang

Författaren Daniel Åberg i Vittangi måste i dag ha dubbla abonnemang om han skall ha bra mobiltelefonitäckning och 4G Mobilt bredband.

– Här i Vittangi har vi inget 4G-nät om man har Telia som operatör. Däremot kan man få 4G om man har Tele2 eller Telenor men då kan man knappt använda telefonen alls. Tele2 har viss vanlig täckning när det gäller GSM och 3G-nätet i centrala delarna av samhället – men Telenor har ingen täckning alls förutom när det gäller 4G centralt i byn. Så skall du åka ut i skogen eller bara köra med bilen en bit på vägen så kan du inte ringa längre, säger Daniel Åberg.

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet