Ballongflygning ska lyfta turismen i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

För femton år sedan fick holländaren Ton Kurvers en idé om ballongflygning på vintern norr om polcirkeln.

Det tog honom till Gällivare och Arctic Balloon Adventure var skapat. Nu efter tio år i Gällivare söker han nya utmaningar i Pajala.

– Nu söker jag efter nya platser och möjligheter, planen är att starta verksamhet i Pajala nästa år, säger Ton Kurvers skapare av Arctic Balloon Adventure.

Testflygning

Ton Kurvers har 42 års erfarenhet av ballongflygning. Nu har han varit i Pajala i tre dagar och testflugit för att hitta rätta vindar och säkra landningsplatser.

Nästa år kommer närmare tjugo luftballonger från olika europeiska länder att starta från ställen som Juhonpieti, Sahavaara och som just nu under testflygningarna utanför Kaunisvaaragruvan. Pajala kommun ser stora framtida vinster med luftballongturismen i Pajala.

Räknar med ökad turism

Arctic Balloon Adventure har frågat Pajala om de är intresserade att vara med och arrangera ballongflygningar som tidigare varit i Gällivare under många år.

– Det här ser vi från kommunens sida som en möjlighet för turismen, säger Johanna Funck på Pajala kommuns utvecklingsavdelning.

– Det här kommer att generera ett flertal nya besökare till Pajala och att det kommer att ge fler arbetstillfällen inom besöksnäringen, säger Erik Mella näringslivsstrateg Pajala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.