Konkurrensverket fått in över 230 anmälningar om spelreklam sedan årsskiftet. Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bedragare från Piteå döms till fängelse

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Piteå döms till tre års fängelse för flera fall av bedrägeri och utpressning på grund av ett spelberoende som eskalerat.

Under den aktuella perioden mellan 2016 och 2018 förmådde han flera människor att föra över stora summor pengar till honom genom att lämna falska uppgifter. Detta ska han ha gjort för att finansiera sitt spelande.

Enligt åklagaren har mannen omsatt tiotals miljoner på hasardspel och nätcasinon. Totalt ska han ha lurat 12 personer på pengar och i flera fall ska han ha sagt att han hade för avsikt att betala tillbaka, trots att så inte var fallet. Vid ett tillfälle lurade han till sig totalt 157 599 kronor av en kvinna. Han ska även ha hotat att sprida information om kvinnans sexuella förhållanden om hon inte gav honom pengar.

Lurades genom att uppge falsk namn

Mannen ska även ha lurat en kvinna i Piteå på 70 000 kronor genom att lämna oriktiga uppgifter om varför han var i behov av pengar. Vid ett annat tillfälle under 2018 lurade han ett gift par i Piteå att skicka 9000 kronor till honom genom att uppge ett falskt namn.

”Levde i en låtsasvärld”

Tingsrätten bedömer brotten som grova och mannen har motsatt sig ansvar för brott i samtliga fall. Han säger att han mått psykiskt dåligt en tid och kände att han levde i en ”låtsasvärld”, utan kontakt med verkligheten. Han ska även ha tagit pengar från sin dåvarande sambo, alla hennes besparingar och den löpande inkomsten. Han tog även SMS-lån i hennes namn. Förutom fängelsestraff får mannen betala 1035 067 kronor i skadestånd till de tolv personerna han lurat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer