Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Beowulfs minings ordförande Sven-Otto Littorin om hur man har kommit fram till siffran en miljard i skatteintäkter till Jokkmokk. Foto: SVT

Gruvbolagets löfte till Jokkmokk: En miljard i skatteintäkter om Kallak blir av

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf Mining lovar Jokkmokks kommun en miljard kronor i extra skatteintäkter på 25 år – om regeringen säger ja till gruvdrift i Kallak. Gruvbolagets ledning tror inte att det blir som i Pajala där skatteintäkterna minskat under perioden 2018 till och med 2020.

SVT Norrbotten har med hjälp av SCB:s siffror visat att Pajala kommun förlorat både skatteintäkter och befolkning – trots gruvsatsningen i Tapulivuoma.

Jokkmokk har ännu ingen gruva, men skatteintäkterna har bara minskat marginellt. Däremot är utflyttningen större än i Pajala.

Gruvbrytning i Kallak

”En betydande summa”

Beowulf Mining hoppas få klartecken för gruvdrift i Kallak av regeringen i början av mars och har lovat en miljard kronor i extra skatteintäkter på 25 år.

Och gruvledningen tror inte alls på en likadan utveckling som i Pajala.

– Det är en betydande summa för en kommun som Jokkmokk. Det är lite avhängit hur järnmalmspriserna utvecklar sig, men att det blir inkomstskatter och arbetsgivaravgifter är ju självklart, säger Sven-Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining.

”Fler måste bosätta sig här”

Han säger att gruvbolaget ligger i startgroparna för det som ledningen kallar ”Task force Jokkmokk”.

– Om vi får ett positivt beslut så ska vi direkt sätta oss ned med kommunen, det lokala näringslivet och andra aktörer för att diskutera hur vi ska göra Jokkmokk så attraktivt att folk vill flytta dit, säger Sven-Otto Littorin.

Så kom man fram till en miljard

Varken Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) eller kommunchefen Monica Lundkvist vill  kommentera de sjunkande skatteintäkterna i Pajala.

– Men det är viktigt för oss att få fler bosätter sig i kommunen, det är det som ger kommunen intäkter. Det är något vi behöver jobba med oavsett om det blir en gruvetablering eller inte. Kommunen får ju hantera både ett ja och ett nej på bästa sätt, säger Monica Lundkvist.

I klippet berättar Sven-Otto Littorin hur man har kommit fram till siffran en miljard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet