Kent Ögren, Heart of Lapland, är upprörd över Vattenfalls etablering i Käymäjärvi. Ett område som han menar är känsligt för besöksnäringen. Foto: Anders Hjertström/SVT

Snålblåst kring Vattenfalls syn på turism – säger att vindkraften inte påverkar företag negativt

Publicerad

Turistnäringen är mycket kritiska till Vattenfalls planer på vindkraft i byn Käymäjärvi i Pajala kommun. Det är särskilt en formulering från Vattenfall som väckt bestörning. Den gäller bolagets syn på om företag inom turismen skulle kunna riskera att gå i konkurs på grund av vindkraftsparken.

Formuleringen som väckt upprördhet är Vattenfalls beskrivning av vindkraftens konsekvenser för besöksnäringen i området.

Bolaget menar att det inte finns vetenskapliga belägg att besöksnäringen drabbas negativt och om turistföretag lägger ned eller går i konkurs finns anläggningarna kvar och kan användas av andra verksamheter.

– Vi tycker att det är ett lättsinnigt sätt att se på en näring som är stor i Pajala och östra Norrbotten. Den omsatte 180 miljoner kronor 2019, säger Kent Ögren, ordförande i styrelsen för turistorganisationen Heart of Lapland.

”Området väldigt känsligt för besöksnäringen”

Nära den planerade vindkraftparken i Käymäjärvi bedrivs natur- och norrskensturism av företag i Kangosfors som ligger drygt en och en halv mil fågelvägen från byn. Företagen menar att verksamheterna försvåras eller till och med hotas av vindkraften.

De får också internationellt stöd från reseföretag i Storbritannien, Belgien, Tyskland och Singapore som skickat remissvar till länsstyrelsen.

– Etableringen ligger i ett område som är väldigt känsligt för besöksnäringen. Det är den stora kritiken, säger Kent Ögren.

Vattenfall bemöter kritiken

Daniel Gustafsson, chef för projektutveckling vid Vattenfall, säger att formuleringen är ett hypotetiskt resonemang.

– Vår bedömning är att det här inte kommer att påverka turistnäringen negativt i sin helhet. Vi vill inte att, eller bedömer att, det ska ske konkurser relaterat till det här, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.