Ingela Martikkala är uppvuxen i Käymäjärvi och hon är orolig över ljudnivåerna när 58 vindkraftverk ska omringa byn. Foto: Fotomontage/Vattenfall/Anders Hjertström/SVT

Byn kan omringas av 58 vindkraftverk – protester i Käymäjärvi

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall planerar att bygga 58 vindkraftverk i Käymäjärvi i Pajala kommun. Nu möts det här av starka protester från bybor och folk med anknytning till byn. Vindkraftverken kan bli upp till 250 meter höga och i princip omringa byn där det bor ett tjugotal personer.

De närmaste vindkraftsnurrorna kommer att ligga knappt en kilometer från bebyggelsen, berättar Ingela Martikkala som är uppvuxen i byn.

– Det här kan störa sömnen eftersom det inte spelar någon roll från vilket håll det blåser. Och dagtid kan man bli hjärntrött av ljudet, säger hon.

Åttabarnsfamilj ska flytta in

Ingela Martikkala har startat en namninsamling mot Vattenfalls planer. I klippet möter du också Tobias Wiggefors vars familj med åtta barn flyttar från Luleå till Käymäjärvi i sommar.

– Det blir som att vara i en industri, säger han.

Mer om ortsbornas farhågor i videoklippet

I klippet möter du Tobias Wiggefors, vars familj med åtta barn, flyttar till Käymäjärvi i sommar. Foto: Anders Hjertström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.