Vattenfalls Daniel Gustafsson säger att ljudnivåerna i Käymäjärvi inte ska överskrida 40 decibel. Foto: Anders Hjertström/SVT

Vattenfall medger att vindkraften inte blir störningsfri i Käymäjärvi

Publicerad

En farhåga som boende i Käymäjärvi lyft fram är att de 58 vindkraftverken kommer att störa. Vattenfall hävdar dock att ljudet inte kommer överskrida 40 decibel vid närliggande bostäder i byn.

–  Det är inte störningsfritt, men en relativt låg nivå i alla fall, säger Daniel Gustafsson, chef produktutveckling vid Vattenfall.

Flera tunga remissinstanser säger nej till vindkraft i Käymäjärvi. Bland annat Försvarsmakten, eftersom vindkraften hamnar i en del av försvarets lågflygningsområde.

Naturvårdsverket avstyrker och kräver en djupare analys över hur vindkraften påverkar naturen. Även Pajala kommuns bygg- och miljönämnd säger nej i sitt yttrande och Naturskyddsföreningen anser att ansökan ska avstyrkas på grund av negativa effekter för rennäringen.

Vattenfall: ”Området en av flera bra platser”

Samtidigt har Vattenfall ett uppdrag att bygga ut vindkraften och riksdagens har som mål att elproduktionen ska vara helt förnybar år 2040.

– Vi kommer behöva bygga mer vindkraft i Sverige och då ser vi det här området som en av flera bra platser, säger Daniel Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.