Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ödesfrågan om vindkraftsverken delar partierna i Pajala. Vetorätten gör att det måste bli ett ja eller nej och inget mellanting. Foto: Anders Hjertström/SVT

Vindkraftsparken delar partierna i Pajala – måste säga ja eller nej

Publicerad

Pajala kommun avgör om det blir en vindkraftspark i byn Käymäjärvi. Men vetorätten är svart eller vit – det kan bara bli ett ja eller nej.

– Det är olyckligt att det är antingen eller. Jag skulle gärna se både och, säger kommunstyrelsens vice ordförande, Leif Gramner (KD).

Käymäjärvi med ett 20-tal invånare ligger tre mil utanför centralorten. Just nu ligger Vattenfalls ansökan hos länsstyrelsen på remiss, och för att ärendet ska kunna handläggas vidare måste Pajala kommuns yttrande komma in.

Men beslutet som ska tas i höst är tufft.

– Vi tycker det är en så stor fråga att den måste presenteras ordentligt, säger Leif Gramner.

Kommunerna har vetorätt

Om politikerna i fullmäktige säger nej blir det ingen vindkraftspark i Käymäjärvi. För det är nämligen kommunerna som har vetorätt.

– Kommunen har begärt anstånd med yttrandet till den 31 oktober, säger Gramner.

Oenighet bland och inom partier

Pajala leds av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet i samverkan. I såväl KD som Socialdemokraterna finns det både röster som är för och emot vindkraft i Käymäjärvi.

– Det är inte lätt, för även inom partierna finns det väldigt många åsikter om vad som är bäst att göra, säger Leif Gramner (KD)

Är det så i ditt parti?

– Ja, det är det.

Vet du om det är så även inom socialdemokratin?

– Ja, det vet jag att det är.

I det lilamarkerade områdena planerar Vattenfall att resa totalt 58 vindkraftverk upp till 250 meter höga i Käymäjärvi. Foto: Karta/Vattenfall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer