Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du lavinexperten Jenny Råghall om de förrädiska och hårda väderförhållandena i Norra Lapplandsfjällen. Foto: Jenny Råghall

Förrädiska flak ökar lavinrisken vid Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Stormvindar präglar området kring Kebnekaise just nu. I dag är det säsongspremiär för Naturvårdsverkets lavinprognoser och experten uppmanar folk att hålla kolla på de dagliga uppdateringarna – och vad du verkligen ska hålla koll på.

Många söker sig till Norra Lapplandsfjällen och Kebnekaise-området under mars och april. Lavinfaran påverkas av vädret och lavinexperten Jenny Råghall understryker att vara mest uppmärksam på lavinproblemen, inte lavinskalan, då de berättar vart i terrängen det är farligast.

Förrädiska flak

I Kebnekaisefjällen råder just nu två av sex lavinproblem: drevsnöflak och bestående flak.

Det sistnämnda innebär att det under en längre tid legat ett tunt snötäcke vilket gör att botten av snötäcket blir svagt. När det sedan får ett hårdare och kompaktare flak över sig ställer det till problem.

– De är klurigast, värst att hålla koll på och är svåra att förhålla sig till, säger Jenny Råghall.

Läget just nu

Lavinexperten passar på att ge ett tips till de som planerar att vistas i fjällvärlden.

– Åk brant men inte för att det är sportlov. Gör det för att förhållandena tillåter det.

I klippet ovan berättar lavinexperten om läget på fjället just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.