Här syns en av björnarna som kom för att äta upp resterna av älgkadavret. Foto: Privat

Björn dödade älg – tjugo meter från Sigvards sovrumsfönster

Uppdaterad
Publicerad
När Sigvard Lundgren vaknade upp på måndagsmorgonen fann han älghår på altanen. När han följde efter spåren insåg han att en älg blivit dräpt av en björn – tjugo meter från sovrumsfönstret.

Tidigt på måndagsmorgonen vaknade Sigvard Lundgren i Älvsbyn och släppte ut sin jack russel-hund, en liten tuffing, som Sigvard kallar honom. Sigvard och hans fru bor för sig själva i ett sommarstugeområde, så när hunden aldrig slutade skälla gick han ut på gården för att locka in honom. Det var då Sigvard upptäckte älghår på altanen.

– Först tänkte jag att gud förbannat, har grannarna hängt upp älgskinn som ska torka och som hunden nu blött ner.

Här syns tydliga spår av älghår. Det är björnen som dragit med sig älgen till en skogsdunge i närheten. Foto: privat

Såg björnspår på vägen

Men när han följde efter spåret av älghår anade han att en älg måste ha stupat på gården då han fann både blod och hår, tjugo meter från sovrumsfönstret. Spåren ledde sedan till en dunge, 50 till 60 meter från huset, och där låg även ett älgkadaver. På vägen bredvid syntes björnspår.

– Det är inte rimligt att en björn går och slår ner en älg mitt i ett bebyggt område, mittemellan mig och grannen, säger Sigvard Lundgren.

Här äter tre björnar på älgkadavret som lämnades nära Sigvards hus. Foto: privat

Sigvard kom då på idén att sätta upp en åtelkamera för att se om björnen skulle komma tillbaka. Sagt och gjort, natten mot tisdag kom fyra björnar tillbaka – en mamma med tre ungar – och åt på älgen. Sigvard Lundgren har jagat hela sitt liv men aldrig sett björnspår så nära bebyggelse.

– Allt tyder på att björnen inte är det minsta rädd för människor.

Kadavret låg bara 50-60 meter från huset. Foto: Privat

Orädd efter händelsen

Efter händelsen har han varit i kontakt med länsstyrelsen och polisen som säger att de inte kan göra något åt saken. Det är först vid en kraftig incident gentemot människor som det kan bli prat om skyddsjakt.

Tycker du inte att det här är obehagligt?

– Nja, obehagligt, visst. Min fru tycker dock inte att det är någon höjdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer