Tre personer mellan 18 och 21 är häktade och misstänkta för grov skadegörelse. I klippet ovan ser du hur det såg ut på platsen efter en av bränderna. Foto: SVT Design

Trion erkänner några av bränderna i Boden

Publicerad

Under fredagen hölls omhäktningsförhandlingar mot den 18-åriga kvinnan och de två männen i 20-årsåldern som misstänks för bränderna i Boden. Samtliga har erkänt några gärningar och enligt åklagaren finns inget uttalat syfte.

Från början handlade det om sju bränder i Boden. Nu misstänks de för totalt 15 bränder i Luleå och Boden. Åklagaren Henrik Wallin tror sig ha fått en bra bild av vad som hänt.

– Vi har filmer där man ser antändningarna och vem det är som tänder på, säger han.

Sedan två veckor tillbaka sitter alla tre häktade för grov skadegörelse. Omhäktningen beror på att utredningarna inte är klara ännu. Under fredagen häktades den 21-åriga mannen för ytterligare sex fall, bland annat för en brand i Luleå 2017. I ett annat fall rör det sig om brand i en container.

”De har agerat i oförstånd”

Den 20-åriga mannen hördes för åtta bränder. Enligt hans advokat Lennart Wiklund är bränderna något de gjort i oförstånd.

– Jag har varit med om mordbrännare genom åren och det handlar om helt andra typer än dessa ungdomar, men nu handlar det ju om påstådd grov skadegörelse, säger han.

Personerna som är misstänkta för bränderna är en 18-årig kvinna, en 21-årig man och en 20-årig man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet