Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sex unga personer, två kvinnor och fyra män, är misstänkta för Bodenbränderna. I bakgrunden syns branden på Hedenbasen där en stor byggnad totalförstördes. Foto: SVT Design

Här tänder de misstänkta eld – och filmar själva

Uppdaterad
Publicerad
Sex unga personer står åtalade för totalt nio anlagda bränder i Boden. En del av polisens bevismaterial bygger på de misstänktas egna mobilfilmer.

I tisdags inleddes rättegången mot sex unga personer som står åtalade för ett flertal bränder i Boden mellan april till maj i år. Personerna är misstänkta för bland annat mordbrand och grov skadegörelse. Alla sex personer är unga och mellan 18 till 21 år, två av dem kvinnor.

Filmade sina egna bränder

SVT Nyheter Norrbotten har tagit del av polisens förundersökning där ett flertal filmer ingår. De misstänkta har både fotat och filmat när de tänder eld på förråd, en sopcontainer och en timmerhög. I förundersökningen kan man även se hur de misstänkta köpt bensin och fyllt petflaskor innan eldningen.

Sista rättegångsdagen – så yrkade åklagaren

I dag var den sista rättegångsdagen och åklagaren yrkade på fem års fängelse för den 21-årige mannen som pekats ut som den mest aktiva. Åklagaren yrkade även på att ytterligare en 21-årig man, som var 20 vid bränderna, bör dömas till ett år och nio månaders fängelse.

Den 19-åriga kvinnan, som var 18 år vid bränderna, riskerar drygt ett års fängelse eller tre månaders fängelse plus samhällstjänst. Den andra 19-åriga kvinnan, även hon 18 år vid bränderna, yrkas på åtta månaders fängelse omvandlat till samhällstjänst. De två andra männen, 18 respektive 19 år, yrkas på villkorlig dom plus samhällstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet